Underlag inför revidering av Livsmedelsverkets kostråd för gravida och ammande


I en norsk riskvärdering av L. monocytogenes relaterad till gravidas konsumtion av sushi bedöms, utifrån förekomst av bakterien i rå fisk, att det inte finns grund för att avråda gravida från att äta sushi (eller sashimi) på rå färsk marin fisk. Vid konsumtion av sushi som innehåller processade fiskprodukter som ”rakfisk” (vår närmaste motsvarighet kan väl sägas vara gravad fisk) eller rökt fisk är risken densamma som vid konsumtion av fiskprodukten i sig (Kruse et al. 2006). I en uppföljande mindre studie analyserades 156 sushibitar inköpta från dagvaruhandel, storkiosker, restauranger eller ”Take away” i Oslo och Bergen.
Ingen L. monocytogenes påvisades i de 106 proven från Oslo, inte heller vid kvantitativ analys av de 50 proven från Bergen (detektionsgräns 10 cfu/g). I 12 prov av 56 (21 %) hittades andra, inte sjukdomsframkallande, listeriaarter. De listeriapositiva bitarna var av olika fiskslag och ojämnt fördelade på sushitallrikarna. På en tallrik var t.ex. alla fyra bitarna kontaminerade. Detta indikerar listeriaförekomst i produktionsmiljön av sushin eller någon gemensam
ingrediens i denna (t.ex. riset) snarare än kontamination av den ursprungliga fisken. Undersökningen är liten och vidare studier föreslås i rapporten. (Lunestad & Skjerdal 2008).

(..fast jag väntar nog lite på de 'vidare studierna')

0 kommentarer: