Skrämmande system

Vi var på familjerättsbyrån häromdagen och skrev på faderskapspapper och ansökan om gemensam vårdnad. När vi kom till bilen igen sa vi båda att det är helt horribelt egentligen. I de fall man inte är gifta måste pappan alltså skriva på ett papper där han 'intygar' att han är fadern. Först räknar de ut ett väldigt brett fönster för konception (i vårt fall hamnade det någon gång mellan 4/1 och 30/3). Sedan ska fadern då skriva på sagda intygan att han var med under denna period och är fader. Denna namnteckning måste bevittnas av två personer. Sedan ska mamman 'godkänna' faderns namnteckning och intygan, dock måste inte hennes kråka bevittnas. Det är alltså formuleringen på dessa blanketter - fadern 'intygar' och modern 'godkänner'.

Borde inte modern också 'intyga'? Jag läste av en slump på familjeliv.se att enligt statistiken har 2-5% av barnen i Sverige 'fel' fader (med reservation för hur korrekt denna statistik är). Hur illa statistiken än låter tycker jag systemet är helt snett. Är man gifta så blir mannen i äktenskapet automatiskt skriven som fader till barnet, men är man 'bara' sambo så måste han alltså själv intyga. Var ligger ansvaret hos modern? De män som inte vill ta sitt ansvar kommer ju inte boka tid hos familjerätten för att skriva på papper i vilket fall! Det borde ju vara modern som intygar och fadern som godkänner, hon är ju den enda som vet säkert. Och skiljer sig verkligen gifta mödrar från sambo mödrar rent moraliskt? Kanske borde faderskapstest vara standard på BB? Det är klart onödigt över lag (enligt statistiken ovan i minst 95% av fallen), men ganska nödvändig information för barnens framtid. Hur många läkarbesök har jag inte själv varit på bara i år där de har frågat mig om jag har den eller den sjukdomen i släkten?

Till sist var vi ju också tvugna att ansöka om gemensam vårdnad. Ännu värre! Vi bor ihop och uppfostrar barnen gemensamt, Carsten har 'intygat' att han är fader och jag har 'godkänt' och detta räcker inte för att man ska få automatisk gemensam vårdnad. Vårdnaden tillfaller mamman om man inte är gifta eller ansöker om detta.

Det är ju knappast så att systemet uppmuntrar män till att engagera sig och ta ansvar. Det är så mycket hallå om att män ska ta ut sin pappaledighet och gör han inte det brinner dagar inne som mamman inte får ta ut- men han får inte automatiskt gemensam vårdnad och rätt att fatta beslut om sitt barn.

0 kommentarer: