Journalistik på hög nivå

http://www.vk.se/Article.jsp?article=256734

I denna notis på Västerbottens-Kurirens websida kan man läsa om en lärarvikarie, som visat rumpan för eleverna i klassrummet. Det tragiska eller komiska om man så vill, ligger väl inte så mycket i händelsen i sig även om det får en att höja på ögonbrynet en aning, utan snarare i hur otroligt dåligt skriven denna notis är! Jag må vara självutnämnd språkpolis, men låt oss analysera...

"Händelsen inträffade i måndages vid en grundskola inom Piteå kommujn, rapporterar Piteåtidningen." Har de ingen korrekturläsare på webredaktionen?
"Situationen uppleves som pinsam av eleverna..." Är detta gammaldags, högtidligt och formellt menat eller är det ett "d" som saknas
"Man vände sig därför till skolans rektor som tagit avstånd från vikariens beteende." När gjorde han det? Låter som om han redan hade tagit avstånd när eleverna kom till honom.

Och avslutningsvis får vi en åsikt från kommunen också: "Även vid kommunen är man kritiska:- Det är självklart något vi inte kan acceptera, säger Elisabeth Fjällström, för- och grundskolechef, till Piteåtidningen." Jaha? Vad konstigt.

Det var allt. Otroligt grävande journalistik tycker jag. Jag vet inte om jag fick ut ett dyft av denna nyhet mer än en massa frågetecken. Varför gjorde lärarvikarien så? "Vid flera tillfällen" står det i notisen, men av vilken anledning? I vilket sammanhang? Stod han längst fram i klassrummet och förklarade ekvationer när helt plötsligt ur ingenstans drog ner byxorna och moonade klassen? I så fall är han ju riktigt störd. Eller gjorde han det ur något sorts vridet pedagogiskt syfte? Även då är han ju riktigt störd, men någon borde väl ha kunnat informera journalisten vid Västerbottens-Kuriren om hur, var och varför? Och vad tänker rektorn och kommunen göra åt saken? Kan vi bara anta ur bristen på information att han blivit avstängd och aldrig mer kommer släppas i närheten av ett klassrum? Man hoppas ju det i alla fall.

Sen kan man ju också fråga sig varför jag läser Västerbottens Kuriren över huvudtaget ;-)

0 kommentarer: